Címlap

Pünkösdi ügyességi és versenyjátékok napja

Nyomtatóbarát változatPDF változat

Pünkösdi ügyességi és versenyjátékok napja

Ma vagyon, ma vagyon piros pünkösd napja�

Kedves Gyerekek!

Hívunk és várunk mindenkit, aki szeret játszani!

Megismerhetitek a kakasütés, nemzetesdi, gúnárnyakszakítás izgalmas játékát.

A lányok részesei lehetnek a pünkösdi királynéjárás szokásának, a fiúk közül ügyessége alapján pünkösdi királyt választunk!

Rég elfeledett népi játékokat elevenítünk föl, járhatsz gólyalábon, készíthetsz csutkababát, botíjat, csuhévirágot, fűzhetsz gyöngyöt, fonhatsz virágkoszorút és kemencében sült buktát is kóstolhatsz.

Egy olvasónk aggodalmát fejezte ki, hogy a gyerekek ilyen véres népszokásokkal ismerkedtek meg (kakasütés, gúnárnyakszakítás). Alant részleteket közlünk a szervezők válasz leveléből. Reméljük, ezzel eloszlatjuk az esetleges ellenérzéseket.
Csányi János

"A hagyományok átadásának, a népi játékok tanításának napjainkban óriási jelentősége van. Mi történt azon a bizonyos Pünkösdhétfőn? Volt kakasütés és gúnárnyakszakítás is a sok kiváló népi játékot felelevenítő és tanító program mellett. A kakasütést a brassó megyei szokás alapján ismerhették meg a gyerekek, miszerint egy táblára festett kakas ábrájára lőttek botíjjal. Aki a tábla közepére festett céltáblát eltalálja, az a győztes. A botíj készítését ott a helyszínen tanulhatták meg a gyerekek, ami mogyoróvesszőből készült. A gúnárnyakszakítás egy ügyességi próba volt. Két egymással szemben álló fa közé spárgát húztak, amelynek a közepére fejjel lefelé egy papírkartonra festett ludat függesztettek. A gyerekek egyesével, bekötött szemmel keresték a ludat, ha megérintették, pontot kaptak. A pontszámot a többi játékban való részvétellel növelni tudták, a pontszámok alapján választottunk pünkösdi királyt ill. mézeskalács járt a legjobb játékosoknak."

"További szakirodalomként a következőt ajánlom: Ujváry Zoltán: Az átadás - átvétel és a funkció kérdései egy népszokásban (Műveltség és Hagyomány, 1961.) Ajánlom még Lázár Katalin: Népi játékok c. könyvéből a Népi játék szerepe a gyerekek fejlődésében fejezetet (20-25 oldalig)."

Császi Irén

Időpont: 
2001. június 4. 11.00 - 15.00
Rendezvény jellege: 
játszóház